Støt dine dagplejebørns leg med fint trælegetøj

apr 14, 2020 Blog

Støt dine dagplejebørns leg med fint trælegetøj

Når man er dagplejer, er det vigtigt at have godt, solidt legetøj til sine dagplejebørn. Legetøj, der kan holde til lidt af hvert, når de små først er i gang med at lege. For børnenes leg er livsvigtig, viser forskning. Det kan du læse mere om i det næste. 

Trælegetøj er et økovenligt, populært legetøj, og dagplejebørn er især rigtigt glade for at lege noget som minder om det far og mor gør; hvadenten det er far, mor og børn eller efterligninger af det mor eller far gør.

Der findes godt trælegetøj, der har flere anvendelsesmuligheder. F.eks. en værktøjskasse i træ, hvor barnet kan lege gør-det-selv og samtidig bruge fantasien til at bygge figurer af træ. Se mere her: Værktøj i træ

Der er mange timers leg og underholdning i en værktøjskasse i træ, f.eks. kan børnene leger håndværker og reparere ting ligesom far og mor. Eller bruge trædelene til at bygge flyvere, biler, huse eller dyrefigurer. Trælegetøjet stimulerer barnets naturlige evne til fantasi, kreativitet og leg.

Du kan nemt sætte værktøjskassen væk, når legen er slut, alt indholdet kan lægges i trækassen. 

Leg er en vigtig del af barnets udvikling

Leg er en central del af barnets opvækst, og som dagplejer kan du understøtte barnet ved at give det de bedste rammer for legen; hyggelige, sikre omgivelser, tryghed, og muligheder for at udfolde sig i legen.

Leg er et lokomotiv for udvikling og den perfekte læremester. Når børn leger, bedriver de en slags livsnødvendig videnskab. Derfor skal pædagoger have ressourcer til at give legen de bedste betingelser. Citatet er fra legeforsker Marc Malmdorf Andersen fra Aarhus Universitet. Han lægger stort vægt på legens potentiale og har skrevet bogen Leg fra 2019. 

Maldorf Andersen udtaler også: Leg på rigtig mange måder er ufattelig vigtig for børns udvikling. Det er af den grund rigtigt godt at børns ret til leg nu står i daginstitutionsloven. Han lægger vægt på at politikerne forsat sætter ressourcer af til daginstitutionerne, så pædagogerne kan sætte legen i centrum for børnene og skabe gode legemiljøer. 

Hvorfor leger børn?

Der er bred enighed i forskningen om, at legen er en særdeles stærk drivkraft, som er umulig at stoppe. Børn kan slet ikke lade være med at lege. Grunden til det er at leg handler om at udforske verden, så den bliver mere forudsigelig. Når børn leger, opstiller de ideer om verden og afprøver dem. Gennem legen  samler barnet store dele af den viden, der er nødvendig for at begå sig i verden, forklarer legeforskeren.

Du kan som dagplejer gøre et vigtigt arbejde ved at støtte barn i deres leg. Forskning tyder nemlig på, at leg er en af de absolut mest effektive indlæringsformer, ganske enkelt fordi leg er styret af den perfekte blanding af lyst til og behov for at udforske verden. 

5 tanker om “Støt dine dagplejebørns leg med fint trælegetøj”
  1. Privatdagplejedanmark.dk Howdi,
    Jeg undrer mig lidt over titlen ‘Støt dine dagplejebørns leg med fint trælegetøj’, men ellers god læsning! 🙂 Venlig hilsen, Emilie B. W.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *